Śledzie w oleju, ikoną na Polskich stołach.


Śledzie goszczą na stołach chyba u każdego polaka w różnorodnej postaci. Najbardziej popularne są śledzie w oleju podajemy je na święta, urodziny i w różnych sytuacjach gdy znajdują się u nas goście.
Poniżej przedstawiam przepis na takowe śledzie, prosty i smaczny, który skusi swym smakiem nie jedną osobę.

Składniki:
4 cytryny
8 filetów śledziowych (matiesy)
5 cebul
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
1/2l oleju

Sposób wykonania:
Jeśli śledzie są mocno zasolone wtedy należy je wymoczyć w wodzie ok 1 godz. co jakiś czas zmieniając tą wodę, cebule kroimy w drobna kostkę, cytrynę obieramy ze skórki następnie należy je pokroić w cienkie plasterki. Filety śledziowe kroimy w 4-5cm kawałki. Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane to należy wyłożyć w naczyniu odpowiednio warstwy, zaczynając od cytryny, cebuli, śledzie nastąpienie na śledzie dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzy oraz liście laurowe, ponownie układamy warstwy zaczynając od cytryny na samym końcu zalewamy wszystko olejem i wkładamy do lodówki na 12-15 godz. Aby urozmaicić smak można również posypać odrobiną majeranku  lub zamiast surowej użyć smażonej cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz