Myślę, że to jest zupa trochę zapominania, bardziej popularna za czasów naszych dziadków. Jednak sądzę ze warta przypomnienia, raz spróbowana częściej zagości na naszych stołach.
Składniki:
1kg trochę rozgotowanych ziemniaków
100g boczku wędzonego
750ml bulionu
11/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Boczek należy drobno pokroić w kosteczkę i usmażyć z nich skwarki. Rozgotowane ziemniaki rozdrabniamy widelcem, następnie dolewając stopniowo bulionu musimy je rozrobić na jednolita masę do tego użyjemy blendera. Wlewamy zawartość do garnka i podgrzewamy. Do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, wyciskamy ząbek czosnku, solimy i pieprzymy do smaku. Skwarki należy dodać do zupy na samym końcu tuż, przed wyłączeniem palnika. Możemy również dodać do zupy trochę startej marchewki w celu poprawienia kontrastu i zwiększenia wartości odżywczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz