Kartoflanka, jak za starych dobrych czasów.


Myślę, że to jest zupa trochę zapominania, bardziej popularna za czasów naszych dziadków. Jednak sądzę ze warta przypomnienia, raz spróbowana częściej zagości na naszych stołach.

Składniki:
1kg trochę rozgotowanych ziemniaków
100g boczku wędzonego
750ml bulionu
11/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 ząbek czosnku


Sposób wykonania:
Boczek należy drobno pokroić w kosteczkę i usmażyć z nich skwarki. Rozgotowane ziemniaki rozdrabniamy widelcem, następnie dolewając stopniowo bulionu musimy je rozrobić na jednolita masę do tego użyjemy blendera. Wlewamy zawartość do garnka i podgrzewamy. Do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, wyciskamy ząbek czosnku, solimy i pieprzymy do smaku. Skwarki należy dodać do zupy na samym końcu tuż, przed wyłączeniem palnika. Możemy również dodać do zupy trochę startej marchewki w celu poprawienia kontrastu i zwiększenia wartości odżywczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz