Zupa z tradycjami, żurek staropolski.

 Żurek jest typową staropolską zupą przyrządzoną na bazie zakwasu z mąki charakteryzuje ją kwaskowaty smak.
Tradycyjnie jest podawana na stoły podczas świąt wielkanocnych.

Składniki:
1,2 kg surowej białej kiełbasy
0,6 zakwasu na żurek
400g wędzonki (boczek lub szynka)
4 ząbki czosnku
6 jajek
150ml śmietany
1 łyżka majeranku
sól, pieprz,
ziele angielskie, listek laurowy

Sposób wykonania:
Do około 2 litrów wody w garnku, dorzucamy białą kiełbasę, wędzonkę, liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku, wszystko to gotujemy ok. 1 godz. W międzyczasie można ugotować jajka na twardo. Po upływie godziny wyjmujemy z wywaru kiełbasę oraz wędzonkę i studzimy tak by móc ja pokroić. Do reszty wywaru dolewamy zakwas zrobiony przez siebie, bądź kupiony w sklepie, dolewając należy sprawdzać czy wywar jest odpowiednio kwaśny, doprowadzamy do wrzenia. Kiełbasę kroimy w grube plastry, wędzonkę w kostkę. Gdy wywar zaczyna wrzeć wyłączamy palnik i zabielamy śmietaną, dodajemy majeranek, kiełbasę i wędzonkę. Wszystko razem trzeba jeszcze podgrzać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pocięte jajka na ćwiartki układamy na talerzu, zalewamy zupą. Jak ktoś lubi do żurku można dodać jeszcze ziemniaki, wtedy na pewno będzie bardziej sycącą. Można również podawac z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz