Zupa grochowa.


Zupa głownie podawana na masowych imprezach oraz w wojsku. Wojskowa grochówka słynie swoim smakiem w całej Polsce 

40 dag grochu,
25 dag włoszczyzny,
15 dag boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście
godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować
w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować
wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito,
przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać,
pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną
mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą
rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić
do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami
z bułki lub chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz