Warzywa pieczone pod beszamelem

Oto przepis który rozbudza zmysły, jest efektownie podawany i oczywiście smakuje jeszcze lepiej dzięki zastosowaniu bukietu warzyw oraz wyrazistych przypraw.

-2cukinie,brokuł,
-2marchewki,
-garść pomidorków koktajlowych,
-2gałązki rozmarynu,
-1/2 pęczka rukoli,
-2łyżki mąki,
-2łyżki masła,
-2łyżki śmietany,
-szklanka mleka,
-kostka bulionu,warzywnego,sól,pieprz.
 
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki, to samo robimy z marchewką tylko że kroimy je na plasterki, następnie blanszujemy przez około 5min i osączamy.
Cukinie kroimy na plasterki, pomidory przekrawamy na pół, rozmaryn siekamy. Kostkę buliony rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie zrumienić. Mieszając stopniowo wlewamy mleko następnie bulion, dodać śmietanę, przyprawić sola i pieprzem do smaku.
Zaznaczę ze z przyprawami lepiej uważać zawsze lepiej dać mniej i potem doprawić niż z nimi przesadzić. Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia posypać rozmarynem i wlać wcześniej przygotowany sos, piec około 30 min w temp. 180 stopni, przed podaniem posypać rukola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz