Triki, które ci się przydadzą w kuchni


Każdy na pewno napotkał w kuchni na jakieś problemy, a to zupa za słona to co coś się przypaliło. Takich problemów jest multum dużo by było ich wymieniać, ale jest również dużo trików oraz możliwości jak temu zapobiec. Jedne są mnie znane inne bardziej, wiele pochodzi z czasów naszej babci, prababci, lecz łączy je jedno, wszystkie mają ułatwiają nam bądź nawet ratują stracony czas oraz pieniądze na przyrządzaniu potrawy, bo nie okłamujmy się, każde danie,potrawa równa się stracone pieniądze, które się wydało na zakup odpowiednich produktów.

 Poniżej przedstawiam najbardziej przydatne triki które przydadzą i wiele osób uratuje dzięki temu również swoją reputacje.


  • kapusta, kalafior brzydko pachnie podczas gotowania? Wrzuć do wody kawałek skorki chleba a pozbędziesz się brzydkiego zapachu
  • zwiędła sałata, włóż je na chwile do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej a będzie wyglądała jak by dopiero była kupiona.
  • Aby drobne owoce nie kleiły się do siebie podczas zamrażania, należy wcześniej umieścić plastikowej lub styropianowej tacce, zapakować a dopiero włożyć do zamrażarki
  • Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania i pieczenia
  • ryba natarta sokiem z cytryny będzie bardziej delikatniejsza w smaku
  • pieczony drób będzie miał złocista skórkę jeśli na ok 15 min wcześniej przed końcem pieczenia nasmarujesz mięsa roztopionym masłem
  • panierka na mięsie będzie się lepiej trzymać jeśli wstawisz je wcześniej do lodówki tak na 30 min
  • za słona zupa?żaden problem wstaw do niej jedno badz dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj
  • Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut.
  • .Pamiętaj również, że aby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie (!) można ich solić podczas smażenia
  • Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, zrumien najpierw na patelni szczyptę mąki.
  • Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny
  • Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
  • Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.
  • Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.
  • Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli
  • Cukier stosowany w małych ilościach do potraw solonych nie słodzi, ale wysubtelnia smak potrawy, np. zupa pomidorowa, kalafior, brukselka
  • Z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu
  • Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu
  • jeżeli nie chcemy, aby jajecznica przyklejała się do patelni, należy najpierw, zanim roztopimy tłuszcz, posypać soli, kilka sekund pozostawić na ogniu i dopiero roztapiać np. ma
  • Jak chcesz zagęścić sos lub zupę a nie chcesz grudek, to do wody z maka dodaj odrobinę soli i wymieszaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz